Dropshipping (Stoksuz Satış), stoğunuzda olmayan ve başka bir satıcıya veya üreticiye ait bir ürünün, kendi web siteniz veya bir e-ticaret platformunda (Amazon, Shopify, eBay, Hepsiburada, Gittigidiyor, N11, Trendyol v.b) bulunan sanal mağazanız üzerinden satıldığı bir E-Ticaret ( Online Satış ) metodudur.
Özetle sanal bir mağaza açarak talep gören veya satmayı hedeflediğiniz, stoğunuzda olmayan bir ürüne müşteriyi siz bulur ve belli bir kar marjıyla satarsınız. Satılan ürün, anlaştığınız tedarikçi firma tarafından müşteriye kargo edilir.
Kulağa gayet güzel ve kolay gibi geliyor değil mi? Evet her iş uzaktan, kolay ve kazançlı gibi dururken, işi yapan kişinin o sırada yaşadığı sıkıntılar ve riskler göz ardı edilir.
Stok bulundurma zorunluluğunun olmaması, sermaye gerektirmediği gibi bir algı oluştursa da durum hiç de öyle değil. Elinizde hiçbir sermaye olmadan iş kurabileceğinize dair söylemler sizi üzecek sonuçlar doğurabilir.
Normal mağaza açmaktan pek farklı olmayan bu durumda en büyük avantaj, fiziksel bir mağaza için yapılması gereken tasarım, dekorasyon ve diğer yatırım maliyetlerinden kurtulmuş olmaktır.
Dropshipping’e başlamak fiziki bir mağaza açmaktan çok farklı değil aslında. Bu iş modeli için de öncelikle bir fikir bulup o fikri içeren bir şirket kurarak vergi mükellefi olmanız gerekiyor.
Daha sonra o işletmeyi barındıracak bir mağazaya ihtiyacımız var. Bir e-ticaret sitesi veya ünlü e-ticaret platformlarında mağaza açarak bu ihtiyacı kolayca karşılayabilirsiniz.
Son adımda ise geriye satmak istediğimiz ürün grubunu ait tedarikçiyi seçmek kalıyor.
Bir işe girişmeden önce hedef belirlemek, rakipleri araştırmak ve satış potansiyellerini bilmek büyük önem arz eder.
Hangi kategoride ürün satmak ve kimlerle rekabet etmek istiyoruz bunları iyice düşünmek ve araştırmak başarı şansımızı doğrudan etkileyecektir.
Dropshipping’in en temel bileşeni üründür. O yüzden satmak istediğimiz ürünün talep görüyor olması çok önemlidir. Bu aşamada devreye NİŞ kavramı giriyor.
Satış stratejinizin temelini oluşturan kategori, fikir veya ürüne NİŞ denir.
Kimse tarafından talep görmeyen bir ürünü satmaya çalışmak doğal olarak doğru bir strateji olmayacaktır.
Ya da herkes tarafından satılan bir ürünü satıyor olmak, rekabet nedeniyle kar marjınızın düşmesine ve/veya arama sonuçlarında ilk sıralarda çıkabilmek için ciddi reklam maliyetlerine neden olacaktır.
O yüzden ürün seçerken dikkat etmeniz gereken satış potansiyelinizi ve cironuzu doğrudan etki edecek iki etken vardır. Az bulunan ve talep gören bir ürüne sahipseniz kolayca satış yaparsınız. İnsanlar nerede olursanız sizi bulur ve o ürünü alırlar.
Ancak her yerde bulunabilecek bir ürün satacaksanız dikkat çekmeniz gerekir, ya piyasadan ucuza satmalı ya da herkesin kolayca görüp ulaşabileceği bir yerde olmalısınız. Bu da size inanılmaz reklam maliyetlerine neden olabilir.
Pazarda dönemsel, mevsimsel ve trende göre bir takım etkilere bağlı olarak, müşteri talebi değişkenlik gösterir.
Milyonlarca ürün ve bir o kadar satıcı varken, fark yaratacak, ilgi görecek ve para kazandıracak ve kolayca satabileceğiniz bir ürün kategorisi seçmek işin en temel kurallarından biridir.
Ne satacağımızı bilmek, malın özelliklerini ve müşteri taleplerini anlamak ve bu durumu içselleştirmek NİŞ seçiminde size avantaj sağlayacaktır.
Bu yüzden bu aşamada hedefleme büyük önem arz eder. Ancak kolay bir şey değildir başarınızın temeli burada yapacağınız seçimlerdir. Uzun araştırmalar yapmak seçimlerinizi pozitif yönde etkileyecektir.
Dropshipping yapıyorsak elimizde veya depomuzda bize ait bir ürün yok demektir. Elimizde ürün yoksa ürünü temin edeceğimiz birisi olmalıdır ve dolayısıyla bize ait olmayan bir ürünü satabilmek için önce ürünün asıl sahibi veya üreticisiyle işbirliği gerekir.
Ürünü temin ettiğiniz ve fiziki olarak ürünü deposunda bulunduran işletme bizim tedarikçimizdir. O işletmeyle aramızdaki ticari anlaşmalar bizi doğrudan etkiler.
Tedarikçiniz bir veya birden fazla olabilir. İlk zamanlarda yüksek ciro ve hedefler içeren anlaşmalar yapmayın. Bazı şeyler zamanla ortaya çıkacaktır.
Satmak istediğimiz ürün gamına göre istediğimiz kar oranını bize bırakacak tedarikçilerle anlaşmamız gerekiyor.
Pazarda aynı ürünün hangi fiyat aralığında satıldığına dair iyi bir araştırma yapmak size uygun karı verecek tedarikçiyi bulmanıza yardımcı olacaktır.
Vergi mükellefiyetini aldınız ve bir isim belirlediniz. Şimdiki adımımız e-ticaret sitesi kurmak olacak. E-ticaret sitesi kurmak, çok daha fazla irdelenmesi gereken bir konu olsa da size ana hatlarıyla bilgilendirme yapacağız.